Tranen van trotse winnaars

Als na maanden van voorbereiden de dag eindelijk daar is, zijn de emoties van de deelnemers van Mont Ventoux on Wheels duidelijk voelbaar. Opwinding, spanning, maar vooral heel veel vrolijkheid. De opzwepende muziek bij de start sloeg dan ook goed aan en met een grote lach op het gezicht begon het team aan de 21 kilometer lange tocht naar de top van de Mont Ventoux.

De organisatie wist dat het, ondanks de zeer goede voorbereidingen, zeer pittig zou gaan worden. Het is ook nogal wat om mensen met een verstandelijke beperking, met een GGZ-achtergrond of met niet aangeboren hersenletsel samen met jongens die in een rolstoel zitten deze verraderlijke berg op te sturen. Al bij het eerste pauzepunt werd echter duidelijk dat iedereen de top zou gaan halen.

De onderlinge samenwerking in de 4 groepen was fantastisch en iedereen had de essentiële boodschap van het project goed begrepen: samen omhoog! Natuurlijk kregen de rolstoelers hulp via duw- en trekconstructies, maar ook als iemand er even doorheen zat, was er de noodzakelijke peptalk of ondersteuning. Op deze manier werden de kilometers verslonden en sinds deze editie is duidelijk dat de uitdaging ook prima met een rollator of zelfs op klompen aangegaan kan worden.

Na ruim 6 uur kwam de eerste groep boven en vervolgens werden de andere 3 groepen onder luid gejuich binnengehaald. Daar viel iedereen elkaar in de armen en vloeiden de tranen van blijdschap en trots rijkelijk. Iedereen had namelijk het maximale uit zichzelf gehaald om de eindstreep te halen. Als je steeds maar weer het gevoel krijgt dat je iets niet kunt of dat je er niet echt bij hoort, maakt deze overwinning zoveel verschil. Niet alleen bovenop die bizarre berg, maar vooral ook straks weer thuis in Elburg, Oldebroek of Nunspeet. Meedoen tijdens het proces van Mont Ventoux on Wheels heeft de deelnemers duidelijk gemaakt dat meedoen in de lokale samenleving dan dus ook kan.

Naast de prestatie die de deelnemers voor henzelf en met elkaar hebben geleverd, heeft het team via diverse acties ook geld opgehaald voor het Duchenne Parent Project. Tijdens de afsluitende bijeenkomst van het project die binnenkort zal plaatsvinden, zal het eindbedrag bekend gemaakt worden.