kick-off 6 februari

Succesvolle kick-off

Tijdens het project Mont Ventoux on Wheels werd duidelijk dat een inclusieve samenleving, een samenleving waarin iedereen een bijdrage kan leveren en er ook echt bij hoort, meer is dan een idealistische gedachte. Mensen met en zonder beperking of chronische ziekte vormden samen namelijk een hecht team, waarin iedereen van waarde was en dat zelf ook zo voelde. Tijdens de voorbereidingen van de tocht op de Mont Ventoux was er een wekelijkse training en na afloop van het project werd al snel duidelijk dat dit gezamenlijke moment gemist werd.

Woensdag 6 februari was het dan eindelijk zover: de kick-off van een inclusieve sportactiviteit was een feit. Met ruim 30 deelnemers was er meteen een mooie opkomst en die mag de komende weken gerust gaan groeien. Elke woensdagavond van 19.30 tot 20.30 uur zal er namelijk een sportactiviteit plaatsvinden, voorlopig in de gymzaal van Nuborgh College locatie Lambert Franckens (Lange Wijden 50 te Elburg). Na afloop is er de mogelijkheid om nog even gezellig na te praten met elkaar onder het genot van een hapje en drankje. De activiteit is ontstaan vanuit een samenwerking van Careander, ’s Heeren Loo, Interakt Contour, GGZ-Centraal, Stichting WIEL en een groep enthousiaste vrijwilligers.

Lijkt het je leuk om ook eens mee te doen?

Wees welkom! Iedereen is namelijk welkom, helemaal als je uit de gemeente Oldebroek, Nunspeet of Elburg komt. Kom gerust langs op een woensdagavond. Ook zoeken we nog mensen of verenigingen die wel eens een les willen verzorgen voor deze mooie groep. Vind je het idee heel goed, maar zou je liever wat anders doen dan sporten (toneel, koken, creatieve activiteiten, etc.)? Laat het ons dan ook weten!

Neem contact op met onze collega:

Jan Willem Koopman
jw.koopman@wiel.nl
06 – 102 73 818

Inclusieve vereniging [update]

Onze nieuwsupdate is uit, met deze keer een speciale leuke aankondiging. Wacht niet te lang, maar lees hem snel online.

Liever de update direct ontvangen in de mailbox, meld je dan aan voor de automatische nieuwsupdate. Aanmelden kan hier!

Van wild idee naar werkwijze!

Vrijdag 23 maart 2018 is een dag waar lang naar is uitgekeken, althans in ieder geval door de organisatoren van ‘Mont Ventoux on Wheels’ (Stichting WIEL). Het afgelopen jaar is, samen met Hogeschool VIAA uit Zwolle, hard gewerkt aan het vastleggen van de werkwijze Mont Ventoux on Wheels in een handzame beschrijving.

Lees meer

MVOW winnaar publieksprijs DoeMEE Awards

Mont Ventoux on Wheels is ooit opgezet vanuit de gedachte dat iedereen gewoon mee moet kunnen doen in de samenleving. Als vorm is ervoor gekozen om mensen met en zonder beperking een gezamenlijke uitdaging te laten aangaan. Iedereen zet zijn of haar talent in ten behoeve van de groep en is daardoor belangrijk. Na 3 edities kan worden geconcludeerd dat deze vorm erg goed werkt. Het is nooit de bedoeling geweest om hiermee ook mooie prijzen te winnen, maar het is natuurlijk wel fantastisch als dat gebeurt.

Donderdag 7 december was de uitreiking van de DoeMee Awards in Apeldoorn. Een initiatief van MEE Veluwe en MEE IJsseloevers om, door middel van succesvolle voorbeelden, te stimuleren dat mensen met een beperking mee kunnen doen in de samenleving. Inclusie heet dat met een mooi woord. Uit de vele aanmeldingen werden per regio 3 initiateven genomineerd en Mont Ventoux on Wheels was daar 1 van.

Het team van MVOW 2017 was met 15 deelnemers vertegenwoordigd bij de uitreiking en dat was niet voor niets. Bij de eerste prijs die werd uitgereikt was het meteen raak: MVOW won de publieksprijs in de regio Veluwe! Een prachtig resultaat, want juist de waardering van het publiek geeft aan hoeveel impact het project heeft.

Voor Stichting WIEL is deze prijs een grote aanmoediging om de ingeslagen weg door te zetten. Mont Ventoux on Wheels verdient het om verder door te ontwikkelen, maar dat geldt zeker ook voor alle andere activiteiten die eraan bijdragen dat mensen met een beperking gewoon mee kunnen doen.

“Alsof we elkaar al jaren kennen”

Oud en jong, beperking of geen beperking. Iedereen gaat met elkaar om alsof we elkaar al jaren kennen

Berthil van de Weg (18) komt uit Doornspijk en reisde 15 september als deelnemer naar Frankrijk om de Mont Ventoux te beklimmen. Anders dan veel mensen denken, hoef je geen beperking te hebben om deze uitdaging aan te gaan. Berthil vond het vooral heel gaaf om mee te doen en anderen te helpen. Doordeweeks werkt hij bij een technische leverancier van autostoelen in Harderwijk. In zijn vrije tijd brengt hij met vrienden uren door in het jongerencentrum Escape in Elburg. Hij vertelt graag over zijn ervaringen tijdens Mont Ventoux On Wheels (MVOW).

“In het begin moest ik wel even wennen aan de diversiteit in de groep. Er zaten veel deelnemers bij met een beperking en daar krijg ik normaal gesproken niet zo vaak mee te maken. Het was daarom eerst vooral aftasten. Gelukkig gingen mijn vriendin en schoonfamilie ook mee. Maar ik kwam er al snel achter dat iedereen heel relaxed was. Tijdens de trainingen leerde ik de andere deelnemers goed kennen. Iedereen vertelde zijn of haar persoonlijke verhaal. Hierdoor vergat je al snel iemands beperking.”

De klim
“Vanaf het moment dat we de bus instapten was de sfeer goed. Er werd onderweg veel gezongen, gedanst en gelachen. Bij aankomst was alles tot in de puntjes geregeld om ons goed voor te bereiden op de klim. Toen we op donderdag de klim gingen maken was de groep energiek. We wisten wat ons te doen stond. Na driekwart van de klim kregen veel deelnemers het zwaar. Ook ik voelde verzuring in mijn kuiten. Maar ik zag dat ik anderen kon helpen. Daar ging ik dan even naast lopen. Door wat afleiding denk je minder aan het klimmen. Toen we nog vijf kilometer moesten, keek ik om mij heen en hadden we een fantastisch uitzicht. De laatste kilometers heb ik nog enkele rolstoelers de berg opgetrokken. De finish vond ik het meest indrukwekkend. Ik was opgelucht, maar vond het tegelijkertijd ook jammer dat het afgelopen was.”

Zwemmen
“Een moment dat ik niet snel meer zal vergeten, was tijdens een middag zwemmen. Er was een jongen bij in een rolstoel. Ik dacht nog hoe gaat hij straks dat zwembad in? Maar nadat iedereen in het zwembad was, trok hij zijn zwembroek aan en werd hij door de groep het water in getild. In het water werd hij vastgehouden, zodat hij ook kon ‘zwemmen’. Dat vond ik erg indrukwekkend om te zien. Iedereen stond voor elkaar klaar en dat zorgde voor onvergetelijke momenten.”

Vriendschappen
“Tijdens dit avontuur zijn echte vriendschappen ontstaan. Niemand viel tijdens die week buiten de groep. Je zag ook nauwelijks gebruik van mobiele telefoons. Iedereen was oprecht met elkaar bezig. Daardoor zag ik vriendschappen ontstaan. Ik heb nog steeds contact met deelnemers die ik voor de Mont Ventoux On Wheels niet eens kende”, vertelt Berthil enthousiast.

MVOW 2017: de ervaringen van Vera (17)

“In meerdere opzichten een waardevol project”

Vrijdag 15 september ging het team van Mont Ventoux On Wheels (MVOW) de grote uitdaging in Frankrijk aan. De klim van zeker 21 kilometer werd een groot succes. Het was zwaar, maar de ruim ruim 90 deelnemers trokken elkaar er doorheen. Een onvergetelijke ervaring waar begeleiders en deelnemers met een goed gevoel op terugkijken.

Vera Verhoef (17) uit Elburg was deelnemer en ondersteuner tijdens MVOW. Ze volgt de opleiding Social Work op Landstede en loopt stage bij Stichting WIEL. “Toen ik hoorde dat ik deel mocht nemen aan dit project, vond ik dat heel gaaf. Ik wil graag verschillende doelgroepen leren kennen en daar leent dit project zich uitstekend voor. Tijdens die trainingen deelden we elkaars verhalen en motivatie. Dat zorgde voor een goede onderlinge band”, legt Vera uit. 

Reis
Na maanden van trainen was het woensdag 13 september eindelijk zover. Vroeg in de ochtend vertrok de touringcar en meerdere busjes richting Frankrijk. Vera vervolgt: “Tijdens zo’n reis leeft iedereen na de beklimming toe. Iedereen heeft er zin in en de sfeer is goed. De reis duurt ruim 14 uur, maar vloog voorbij.”

Aankomst
“Bij aankomst in Frankrijk, hadden de begeleiders alles in gereedheid gebracht. Onze stacaravans waren ingericht en hapjes en drankjes stonden klaar. Na een gezellige eerste avond, stond de volgende dag in het teken van trainen. We moesten natuurlijk gevoel krijgen bij het stijgingspercentage van de Mont Ventoux.”

Motivatie
“Vrijdag was de grote dag. Aan de gezichten kon ik zien dat veel deelnemers gespannen waren. Voordat we aan de klim begonnen kregen we bemoedigende woorden via videoboodschappen te zien van onder andere burgemeester en wethouders uit de verschillende gemeentes. Dat zorgde voor nog meer motivatie en adrenaline. Daarna werden we met de bus onderaan de Mont Ventoux gezet om te starten met de uitdaging.”

Klim
“Met ruim 90 deelnemers gingen we omhoog. Ik vond het mooi om te zien hoe iedereen samenwerkte en elkaar stimuleerde. Ik wist hoe hard er getraind was voor dit moment. Tijdens de klim van 22 kilometer, vonden deelnemers vooral het laatste gedeelte zwaar. Gelukkig waren er korte pauzes ingelast. Ondanks goede wandelschoenen, begon ik mijn kuiten goed te voelen. Maar iedereen die het zwaar had, werd er doorheen gesleept. Je pept elkaar voortdurend op. De laatste meters kom je op het typerende maanlandschap van de Mont Ventoux. Dat was erg indrukwekkend.”

Finish
“Richting de finish stonden begeleiders en deelnemers ons met muziek op te wachten. Dat gaf een overweldigend en bijzonder gevoel. Iedereen werd vol enthousiasme bij de finish onthaald. Toen ik om mij heen keek zag ik tranen van geluk, dat was wel een kippenvelmoment.”

Terugkijken
“Terugkijkend op dit project vind ik dit in meerdere opzichten een waardevol project. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen hier zelfvertrouwen, persoonlijke ontwikkeling en zelfs vriendschap aan over heeft gehouden. De deelnemers hebben zichzelf overtroffen. We hebben als groep nog steeds veel contact en we staan altijd voor elkaar klaar”, besluit de 17-jarige Vera enthousiast.

Succesvolle slotavond Mont Ventoux on Wheels

Succesvolle slotavond Mont Ventoux on Wheels

Oldebroek – Vrijdagavond 27 oktober was de slotavond van Mont Ventoux on Wheels in Kulturhus De Talter in Oldebroek.

Tijdens deze avond werd duidelijk wat MVOW voor iedereen betekend heeft. Na maanden van hard werken en trainen is niet alleen de top van de Mont Ventoux bereikt maar zijn er ook veel nieuwe vriendschappen en herinneringen ontstaan. Tijdens het gehele proces en de tocht werd al snel duidelijk dat iedereen gelijk is. Even niet die stempel, niet anders zijn dan anderen.

Dat er een hoop nieuwe vriendschappen zijn ontstaan blijkt wel uit het feit dat een groot gedeelte van de groep nog regelmatig samenkomt om te wandelen.

Nadat iedereen een plaats in de zaal had gevonden heeft de projectleider van MVOW de avond geopend. Vervolgens kwamen er diverse gasten aan het woord zoals wethouder Krooneman van de Gemeente Elburg en wethouder Vos uit de Gemeente Oldebroek om de groep toe te spreken. Ook zij benadrukten hoe belangrijk het is om naar elkaar te kijken en dat je samen heel ver kan komen.

Uiteindelijk werd er bekend gemaakt waarnaar iedereen nieuwsgierig was. Hoeveel geld is er opgehaald voor het Duchenne Parent Project? Nadat Wiljan de zogenoemde klap op de knop gaf begon de teller te lopen… Uiteindelijk stopte de teller bij het magische bedrag van €21.201,96. En dit bedrag loopt vandaag de dag nog steeds op!

Na afloop was er nog gelegenheid voor een hapje en een drankje en kon iedereen weer gezellig bijpraten. Met een grote glimlach op het gezicht ging een ieder dan ook weer huiswaarts!

Mont Ventoux on Wheels genomineerd voor de DoeMEE-Award 2017!

[logo] DoeMEE - Award 2017

Steeds meer mensen en organisaties zetten zich in voor een samenleving waarin ook mensen met een beperking en/of chronische ziekte optimaal kunnen meedoen. Om dit enthousiasme te waarderen en te stimuleren reiken MEE Veluwe en MEE IJsseloevers in 2017 voor de 2e keer de ‘DOEmee-Award’ uit.

Mont Ventoux on Wheels is samen met twee andere initiatieven op de veluwe genomineerd voor deze award. Jullie stemmen toch ook op ons?

Stemmen kan tot 14 november. Op 7 december 2017 wordt de winnaar bekend gemaakt.

Help Mont Ventoux on Wheels aan de DoeMEE-Award 2017!

MVOW genomineerd voor DoeMEE award 2017

Mont Ventoux on Wheels is dit jaar genomineerd voor de ‘DoeMee award 2017’. Deze award wordt uitgereikt aan initiatieven van organisaties of personen die afgelopen jaar extra aandacht hebben besteed aan ‘het gewoon meedoen’ van mensen met een beperking, chronische ziekte en/of anderzins moeite hebben om mee te komen.

Genomineerd zijn is natuurlijk FANTASTISCH, maar we willen ook graag winnen! Met uw stem bepaalt u mede wie er met de felbegeerde award naar huis gaat. Stemt u op ons? Zo kunnen wij ons prachtige initiatief nog meer naar buiten toe uitdragen.

Alvast bedankt!! Stemmen kan tot 14 november via onderstaande knop!

Stem op Mont Ventoux on Wheels en help ons de ‘DoeMee Award 2017‘ te winnen!

Gezelligheid op de vroege morgen!

Afgelopen zondag hebben 30 deelnemers van MVOW 2017 met elkaar ontbeten en daarna genoten van een heerlijke wandeling in een perfecte najaarszon!

Mooi om te zien dat er zoveel deelnemers elkaar weten te vinden nadat we terug zijn in Nederland. Eten en wandelen blijkt nog steeds een perfect middel om elkaar te blijven ontmoeten. #trots

Slotavond:

Op 27 oktober wordt MVOW 2017 afgesloten met een slotavond voor alle deelnemers en genodigden. Wilt u graag aanwezig zijn om de groep nogmaals toe te juichen? Laat dan even via tim.jansink@wiel.nl een bericht achter.

© Fotograaf – Hans Vonk