“In meerdere opzichten een waardevol project”

Vrijdag 15 september ging het team van Mont Ventoux On Wheels (MVOW) de grote uitdaging in Frankrijk aan. De klim van zeker 21 kilometer werd een groot succes. Het was zwaar, maar de ruim ruim 90 deelnemers trokken elkaar er doorheen. Een onvergetelijke ervaring waar begeleiders en deelnemers met een goed gevoel op terugkijken.

Vera Verhoef (17) uit Elburg was deelnemer en ondersteuner tijdens MVOW. Ze volgt de opleiding Social Work op Landstede en loopt stage bij Stichting WIEL. “Toen ik hoorde dat ik deel mocht nemen aan dit project, vond ik dat heel gaaf. Ik wil graag verschillende doelgroepen leren kennen en daar leent dit project zich uitstekend voor. Tijdens die trainingen deelden we elkaars verhalen en motivatie. Dat zorgde voor een goede onderlinge band”, legt Vera uit. 

Reis
Na maanden van trainen was het woensdag 13 september eindelijk zover. Vroeg in de ochtend vertrok de touringcar en meerdere busjes richting Frankrijk. Vera vervolgt: “Tijdens zo’n reis leeft iedereen na de beklimming toe. Iedereen heeft er zin in en de sfeer is goed. De reis duurt ruim 14 uur, maar vloog voorbij.”

Aankomst
“Bij aankomst in Frankrijk, hadden de begeleiders alles in gereedheid gebracht. Onze stacaravans waren ingericht en hapjes en drankjes stonden klaar. Na een gezellige eerste avond, stond de volgende dag in het teken van trainen. We moesten natuurlijk gevoel krijgen bij het stijgingspercentage van de Mont Ventoux.”

Motivatie
“Vrijdag was de grote dag. Aan de gezichten kon ik zien dat veel deelnemers gespannen waren. Voordat we aan de klim begonnen kregen we bemoedigende woorden via videoboodschappen te zien van onder andere burgemeester en wethouders uit de verschillende gemeentes. Dat zorgde voor nog meer motivatie en adrenaline. Daarna werden we met de bus onderaan de Mont Ventoux gezet om te starten met de uitdaging.”

Klim
“Met ruim 90 deelnemers gingen we omhoog. Ik vond het mooi om te zien hoe iedereen samenwerkte en elkaar stimuleerde. Ik wist hoe hard er getraind was voor dit moment. Tijdens de klim van 22 kilometer, vonden deelnemers vooral het laatste gedeelte zwaar. Gelukkig waren er korte pauzes ingelast. Ondanks goede wandelschoenen, begon ik mijn kuiten goed te voelen. Maar iedereen die het zwaar had, werd er doorheen gesleept. Je pept elkaar voortdurend op. De laatste meters kom je op het typerende maanlandschap van de Mont Ventoux. Dat was erg indrukwekkend.”

Finish
“Richting de finish stonden begeleiders en deelnemers ons met muziek op te wachten. Dat gaf een overweldigend en bijzonder gevoel. Iedereen werd vol enthousiasme bij de finish onthaald. Toen ik om mij heen keek zag ik tranen van geluk, dat was wel een kippenvelmoment.”

Terugkijken
“Terugkijkend op dit project vind ik dit in meerdere opzichten een waardevol project. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen hier zelfvertrouwen, persoonlijke ontwikkeling en zelfs vriendschap aan over heeft gehouden. De deelnemers hebben zichzelf overtroffen. We hebben als groep nog steeds veel contact en we staan altijd voor elkaar klaar”, besluit de 17-jarige Vera enthousiast.