Het verhaal van… Hans!

Vandaag spreken we Hans Vonk (40). Hij is vrijwilliger en begeleider tijdens de Mont Ventoux On Wheels. In het dagelijks leven werkt Hans in de metaalbewerking in Staphorst. Speciaal voor dit project neemt hij een week vrij. ”Niet alleen om te lopen, maar vooral om mij in te zetten voor al die klasbakken die straks de berg opgaan”, aldus de enthousiaste Elburger.

 Wat is jouw rol tijdens MVOW?

”De vorige keer ging ik mee als begeleider van Danny. Dat is mijn stiefzoon en hij zit in een rolstoel. Hij is erg zelfstandig en fysiek sterk. Hij beklom de berg voor 85 procent zelfstandig. Hij heeft mij nu eigenlijk niet meer nodig. Daarom ben ik dit jaar breder inzetbaar. Ik reis voor de troepen uit om alles goed voor te bereiden.”

Waarom doe je mee?

“Mont Ventoux On Wheels heeft vorig jaar veel indruk op mij gemaakt. Ik vond het gaaf om iets te kunnen betekenen voor een ander. Dat gaf mij veel voldoening. Direct na afloop heb ik gezegd: Volgend jaar weer.”

Wat levert dit project op?

“Je leert in dit project anderen te helpen en begrijpen. Vorig jaar zei een begeleider dat hij een slechte begeleider was, omdat anderen meer aandacht aan zijn cliënten gaven dan hij dat deed. Maar ik vond dat een mooi compliment. Want iedereen kijkt om naar elkaar. Hokjes en kaders verdwijnen. Straks in Frankrijk, zijn we één groot team. Of je nu een vluchteling bent of een beperking hebt. Iedereen is er voor elkaar op het moment dat het nodig is. Dat geldt ook daarna. We hebben een groepsapp, waarin we na die tijd contacten onderhouden. Er ontstaan zelfs vriendschappen dat weekend. Afgelopen week heb ik nog iemand geholpen met verhuizen.’’

Wat was jouw hoogtepunt?

”Eigenlijk was het hele project één hoogtepunt. Je werkt toe naar de beklimming, maar tijdens die weg ernaar toe gebeurt er veel met de deelnemers. Ze worden socialer en fysiek sterker. Dan ontstaat er ook een hechte groep dat voor elkaar wil werken. En als ik straks tussen meer dan 100 deelnemers naar boven ga, geeft mij dat een enorme kick.”

Wat ga je dit jaar anders doen?
”De vorige keer haakte ik later aan bij de groep. Hierdoor kende ik niet alle deelnemers en hun achtergrond voordat we de berg opgingen. Dat wil ik dit jaar anders doen. Ik ben vanaf het eerste moment bij de voorbereidingen en de trainingen. Het is belangrijk om te weten wat iemands achtergrond is en wat hem of haar motiveert om aan dit project mee te doen. Zo kan ik nog meer genieten van ieders prestatie.”

Met dank aan Colin Pelleboer (juli 2017).