“Deelnemers Mont Ventoux on Wheels overtreffen zich”

29 juni 2017 – interview met professionals Froukje (Stichting WIEL) en Yolanda (GGZ Centraal)

Een grote groep mensen, ieder met een eigen verhaal en achtergrond. Allemaal aanwezig in onze samenleving en met het recht op een eigen plek. Deze groep bereidt zich de komende maanden voor op de tocht in Frankrijk: Mont Ventoux On Wheels. De Mont Ventoux is een van de meest legendarische bergen om te beklimmen. De top ligt op maar liefst 1912 meter hoogte. De berg dankt haar bekendheid vooral aan de Tour de France. Daar wordt de Mont Ventoux herhaaldelijk opgenomen vanwege de moeilijkheidsgraad en het kale ‘maanlandschap’.

De groep die deze berg in de week van 13 t/m 17 september gaat trotseren bestaat uit deelnemers in een rolstoel, een groep jongeren, senioren, mensen met een verstandelijke en lichamelijke beperking, met een GGZ-problematiek, ervaringsdeskundigen, begeleiders en vluchtelingen. In de voorbereiding plaatsen we regelmatig een interview met één van de deelnemers. Vandaag spreken we begeleiders Froukje Hempenius (sociaal werker, Stichting WIEL) en Yolanda Schreuder (activiteitenbegeleider, GGZ Centraal). Zij vertellen wat het project voor hen inhoudt en wat volgens hen de meerwaarde is.

Wat voor werk doen jullie?  

Froukje: ”Ik werk bij Stichting WIEL en help daar mensen met een beperking mee te doen in de maatschappij. Bijvoorbeeld in de vorm vrijwilligerswerk of richting arbeidsmatige dagbesteding. Ontmoeting staat daarbij centraal. Door sociale contacten worden mensen sterker.”

Yolanda: “Ik werk bij GGZ Centraal in Nunspeet en wij helpen mensen met een zinvolle dagbesteding. In ons geval mensen met een psychiatrische achtergrond. We kijken naar de kracht van mensen en zetten die in.”

Wat is jullie rol voor, tijdens en na het evenement?

Froukje: “Ik ben doelgroepencoördinator. In die functie heb ik vooral contacten met de begeleiders, met als doel het groepsproces bewaken. Ik kijk of de trainingen op maat zijn. Of iedereen het leuk vindt en gemotiveerd blijft. Tijdens het evenement loop ik ook gewoon mee. Ik wil niet op afstand, maar tussen de mensen staan.”

Yolanda: “Ik ben vooral bezig met onze vijf GGZ-deelnemers. Ik motiveer ze en wandel veel met ze. Ik ben ervan overtuigd dat kilometers maken belangrijk is voor de deelnemers.

Voor onze mensen heeft dit project veel mentale impact. Ze moeten vertrouwde patronen loslaten. Dat is iets wat ze niet gewend zijn. Sommigen zijn nog nooit de grens over geweest. Ze moeten leren angsten overwinnen. Ik praat daarom veel met ze. Ook het vervoer moet aangepast worden. Zo reizen we met een klein busje zonder andere deelnemers. Mijn ervaring is dat zaken ter plaatse toch anders verlopen. Daar leer ik ze mee omgaan en dat maakt ze sterker.”

Waarom doen jullie mee aan MVOW?

Froukje: “Ik vind de onderlinge processen die plaatsvinden mooi om te zien. Mensen die eerst heel voorzichtig en onzeker zijn, groeien in dit project. Door ontmoeting en succes stijgen deelnemers boven zichzelf uit. Dat geeft veel voldoening. Onzekere personen die zeker worden door sociale contacten en successen die ze boeken. Dat is mooi om te ervaren.”

Yolanda: “Ik vind het mooi dat onze mensen met andere mensen in contact komen. Door die sociale contacten zie je ze sociaal en communicatief sterker worden. Zo begeleidde ik vorig jaar een jongen die werkloos was en daar ontzettend onzeker van werd. Hij deed mee aan de voorbereiding, maar op de dag van deelname twijfelde hij. Toch heeft hij doorgezet en de top bereikt. Vrij kort daarna had hij weer een baan. Achteraf vertelde hij mij dat de ‘Mont Ventoux On Wheels’ hem dat zelfvertrouwen had gegeven. Successen doen mensen goed. Voor mijzelf vind ik het goed om ook met andere mensen in contact te komen. Niet alleen met organisaties maar ook de mensen. Door samen te wandelen tijdens de trainingen praat je makkelijker. Ik vind het mooi om zoveel diversiteit bij elkaar te zien.”

Hebben jullie eerder meegedaan?

Froukje: “Dit wordt mijn derde keer. Het eerste jaar was echt alles uitvinden. We dachten dat het nooit zou lukken. Toen zat de emotionele waarde vooral bij het goede doel ‘Energie4all’. Dat is een stichting ten behoeve van een energiestofwisselingsziekte. De zoon van de beleidsmedewerker van de Gemeente Elburg leed aan die ziekte. Dus dat maakte het erg emotioneel. Nu is het proces belangrijker geworden. Het goede doel is nu meer een motivatie en een middel. Mensen gaan samenwerken, worden een familie die samen een geweldige prestatie neerzetten.”

Yolanda: ”Ik heb ook al twee keer meegedaan. Toen heb ik ervaren dat dit project ontzettend veel zelfvertrouwen en kracht geeft. Daarnaast is het voor onze mensen goed om doelen te stellen.”

Wat levert dit project volgens jullie op?

Froukje: “De Mont Ventoux On Wheels laat deelnemers zien dat ze meer kunnen dan ze zelf denken. Ze leren uitdagingen aan te gaan en angsten te overwinnen. Een collega van zorginstelling Careander zei tegen mij: Dit project kost ons een paar maanden tijdsinvestering, maar levert de deelnemers jaren aan persoonlijke groei op. Ze komen tot bloei en dat heel veel waard.”

Yolanda: “In ons werk spreken we vaak over doelgroepen, maar tijdens Mont Ventoux on Wheels gaat die stempel er van af. Iedereen is gelijk en helpt elkaar. Het wordt hier in de organisatie ook breed gedragen. De ‘thuisblijvers’ maken werkjes, bakken cake en leven erg mee met de uitdaging.”